Кървавата борба за надмощие между двама генерали в Судан продължава от

...
Кървавата борба за надмощие между двама генерали в Судан продължава от
Коментари Харесай

Всъщност Судан е богата страна

Кървавата битка за превъзходство сред двама генерали в Судан продължава от дни. Стотици бяха убити, а доста страни изведоха своите жители от конфликтната зона. " Имам семейство там, подкрепям контакт с приятелите си ", споделя писателката Стела Гайтано, която сега живее в Германия. Над 20 години гя описва в своите къси истории, романи и публикации последствията от войната и прогонването на локалните. 

" Тази война не е нашата война "

Сборникът с разкази на Гайтано " Изсъхнали цветя ", публикуван през 2002 година, споделя за ориста на хора, които са били принудени да избягат от смъртоносните спорове в Южен Судан, в Дарфур и Нубийските планини. Те попадат в бежански лагери в столицата Хартум. " Преселването е в действителност доста тежко прекарване. Трябва да спасиш живота си, просто да избягаш на безвредно място ", споделя 44-годишната писателка. 

През 2011 година Южен Судан се отделя от Судан. Заради дейната си активност Стела Гайтано става цел на националистически кръгове. Тя е обект на закани в обществените медии. След като е нападната и физически, авторката напуща родината си през 2021 година и от юли 2022 година живее в Германия. " Тази война не е нашата война ", споделя Гайтано. 

Живее в заточение в Германия: суданската писателка Стела ГайтаноСнимка: privat

Най-четеният судански създател - Абделазиз Барака Сакин, е склонен с нея. " Това не е война на суданския народ, а борба сред двама генерали за благосъстояние и власт ", счита Сакин. Неговата книга " Месията от Дарфур "  разказва за геноцида там и диктатурата на някогашния президент Омар ал Башир. От 2012 година Сакин живее в заточение в Австрия.

Конфликтът може да се разрасне, в случай че се намесят трети страни

Сакин не има вяра, че оръжията скоро ще замлъкнат. Той се притеснява, че в спора може да се намесят трети страни, които в допълнение да го усложнят и удължат - руснаци, американци, европейци, арабски страни или други съседи. Нито една от страните в спора не е задоволително мощна, с цел да води войната сама - споделя той. " Ако не получат поддръжка извън, войната ще спре бързо от единствено себе си ", счита Сакин. 

Вярва в силата на думите - суданският публицист Абделазис Барака СакинСнимка: Wolfgang Tanne

" Когато написах книгата си, доста хора не ми повярваха, тъй като войната в Дарфур и Южен Судан беше надалеч. "  Много от читателите били уверени, че описанията му са плод на фикция. Но не и суданското държавно управление - то не разрешава книгата. " Днес всички знаят, че съм бил прав ", споделя той. 

Абделазиз Барака Сакин е един от най-значимите модерни судански създатели. В творбите си той ловко смесва обстоятелства с художествена небивалица. И показва богата гледка на конфликтния район в края на Сахара, като постоянно се концентрира върху страданията на жертвите. Творци като Сакин, които се борят за демократични промени, правдивост и ефикасна правосъдна система, неизбежно попадат сред фронтовете в Судан.

Движеща мощ за обществена смяна в Судан е и художничката Амна Елхасан. " Характерно за нея е, че работи на пластове. Пласт по слой тя излага претекстовете си върху платното и хартията ", изяснява кураторката на нейна галерия във Франкфурт. " С тази многопластовост тя разкрива комплицираната реалност в Судан и битката за равноправност и избавление. "  Елхасан включва и графити в работата си като отпратка към митингите по улиците в страната. 

Творби на Амна Елхасан можеха да се видят неотдавна и в ГерманияСнимка: Norbert Miguletz/Schirn Kunsthalle Frankfurt

" Всъщност Судан е богата страна "

Сблъсъците в Судан към този момент заплашват и музеите в страната. Според локален източник суданският народен музей в Хартум, който пази полезностите на нубийската просвета, е бил затворен. " Музеите към този момент не се охраняват, с цел да се предпазят от грабежи и вандализъм ", цитират локални медии директорката на Природонаучния музей на Судан Сара Саид. 

Ако Абделазиз Барака Сакин беше президент на страната първото нещо, което щеше да направи, е да прибере всички оръжия. Има прекалено много въоръжени милиции в страната, споделя той и прибавя, че никой не може да бъде спокоен за живота си. Според него стопанската система също би трябвало да бъде реорганизирана: " Всъщност Судан е богата страна - имаме задоволително злато, нефт, земя и други запаси. Но нашите водачи употребяват всичко за лична полза ", добавя Сакин. Той има вяра в силата на думите, изкуството и вярата: " Това е единственото, което остава на хората в този момент. "

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР